• Thermomix kopen zodat je ook handig kan koken?
  • Demonstratie bij jou thuis (omgeving Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Amersfoort) boeken?
  • Demonstratie in onze kookstudio boeken?
  • Neem dan contact met ons op!
  • App of bel voor een afspraak 06-83527140

Indiaase butter chicken, oftewel Murgh Makhani, is vanwege de boter misschien niet het meest gezonde gerecht maar lekker is het wel! Het recept is in de vorige eeuw ontwikkeld in Noord-India en is inmiddels over de hele wereld populair. Een recept dat je ook in de Thermomix geprobeerd moet hebben! In dit recept wordt een behoorlijk aantal specerijen gebruikt waarvan je er een aantal misschien niet in huis hebt. Kashmiri chili bijvoorbeeld, een typisch Indiase specerij die mild van smaak is. Als je het niet in huis hebt kan je het vervangen door paprikapoeder. Hetzelfde geldt voor kesuri methi, dit zijn gedroogde fenegriek bladeren en ook deze zijn onmisbaar in de Indiase keuken. Dit kruid laat zich niet vervangen door iets anders dus laat het weg als je het niet in huis hebt.

Ingrediënten

  • 600 g kipfilet, in stukjes
  • 150 g cashewnoten 
  • 300 g kokosmelk
  • 50 g honing
  • koriander, gehakt

voor de marinade

  • ½ tl zout
  • ½ tl chillivlokken
  • 1 tl garam masala
  • 10 g gember in stukjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 g appelciderazijn

voor de tomatenpasta

  • 2 teentjes knoflook
  • 10 g verse gember, in stukjes
  • 30 g appelciderazijn
  • 1 blik tomaten in blokjes (400 g)
  • 100 g tomatenpuree

voor de saus

  • 200 g gele ui, gehalveerd
  • 125 g ongezouten boter, ghee (of kokosolie igv lactose vrij dieet)
  • 1 tl kaneel
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 kardemom zaadjes
  • 1 steranijs
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl Kashmiri chili (of paprikapoeder)
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl fenegriek / kesuri methi  (optioneel)*

Bereiding

  1. Doe de cashewnoten in de mengbeker en mix 10 sec/snelheid 9 met maatbeker, spatel de notenpasta eruit en zet opzij.
  2. Spoel de beker niet om en plaats alle marinade ingrediënten in de mengbeker. Meng dit gedurende 2 sec/snelheid 9 met maatbeker. Spatel naar beneden en herhaal deze stap 3 keer.
  3. voeg de kip toe en meng deze goed door de marinade, 10 sec/linksom/snelheid 2. Schraap de mengbeker daarna volledig uit en zet de gemarineerde kip apart om de kruiden goed te laten intrekken.
  4. Spoel de mengbeker niet om en voeg de uiten toe , hak 5 sec/snelheid 5 met mengbeker op de deksel. Schraap het uimengsel naar beneden
  5. Installeer de vlinder. Voeg 60 g boter (ghee of kokosolie) toe en kook 10 min/100 graden/snelheid 2 met maatbeker erop.
  6. Voeg de resterende 65 boter (ghee of kokosolie) toe samen met de kaneel, cardamom, steranijs, komijn, paprikapoeder (en fenegriek).
  7. Kook dit met vlinder gedurende 5 min/100 graden/linksom/snelheid lepeltje.
  8. Voeg de gemarineerde kip toe aan de mengbeker en kook met vlinder 12 min/100 graden/linksom/snelheid lepeltje en maatbeker erop.
  9. Voeg tenslotte het notenmengsel, de kokosmelk en honing toe en kook het geheel 4 min/100 graden/linksom/snelheid lepeltje met maatbeker. Gebruik de spatel door de opening van de deksel en help af en toe een beetje met roeren.
  10. Doe de curry over in een schaal, verwijder de kardemom en steranijs en roer de koriander er doorheen. Roer na 10 minuten nog eens om en garneer met nog een beetje koriander. Serveer met rijst.

 

* Fenegriek is niet erg bekend in Nederland en nog niet in alle supermarkten verkrijgbaar (bij toko's wel). De gemalen gelige, hoekige zaadje van de plant hebben een heerlijk kruidige, warme, kerrie-achtige geur. Het is dan ook een belangrijk ingrediënt in veel kerrie mengsels en currypasta's.  Het gedroogde blad van de plant is ook lekker, dat wordt kasuri methi genoemd. Aangezien zowel fenegriek als kauri methi in Nederland nog niet overal verkrijgbaar is werd deze specerij als optioneel opgenomen in dit recept. Het  kruid laat zich moeilijk vervangen door iets anders dus laat het weg indien je het niet in huis hebt.