• Thermomix kopen zodat je ook handig kan koken?
  • Demonstratie bij jou thuis (omgeving Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Amersfoort) boeken?
  • Demonstratie in onze kookstudio boeken?
  • Neem dan contact met ons op!
  • App of bel voor een afspraak 06-83527140

Kip tikka is een oorspronkelijk Indiaas gerecht, de saus (masala) werd er door de Britten bij bedacht. In Groot-Brittannië heet chicken tikka masala inmiddels in vaktermen CTM en is het een enorm populair gerecht. Bij Marks & Spencer verkopen ze wekelijks achttien ton kant en klare CTM-maaltijden. Je zou chicken tikka masala daarom inmiddels een echt Britse nationaal gerecht kunnen noemen. Deze kruidige tikka masala is een lekkere versie uit de Thermomix, het proberen waard!

Ingrediënten (voor 4-5 personen)

  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 200 g ui, gehalveerd
  • 1 rode chilipeper, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 g verse gember, in stukken van ca. 2 cm
  • 100 g water
  • 20 g appelciderazijn
  • 50 g ghee of kokosolie
  • 1 tl kaneel
  • 3 kruidnagels (1 kruidnagel komt overeen 1/4 theelepel gemalen kruidnagel, deze regel gaat ook op voor kardemom, chili, koriander en venkel)
  • 1 tl kardemom
  • 1 steranijs (als alternatief voor steranijs kan je anijszaad gebruiken waarbij 1 steranijs gelijk staat aan een halve theelepel anijszaad)
  • 0,5 tl zout
  • 1 tl gemalen kurkurma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl garam massala kruiden
  • 1 tl kerriepoeder
  • 600 g kipfilet in blokjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 100 g room (yoghurt of kokosmelk kan ook)
  • handje verse koriander

Bereiding (ca.1 uur)

  1. Doe de ui, chilipeper, gember, knoflook en 100 g water in de mengkom. Doe de deksel op de mengkom meng 1 min/snelheid 7 met maatbeker op de deksel. Let op bij openen van de mengbeker, het mengsel zit ook aan de deksel. Verwijder dat en spatel de mix langs de wanden van de mengbeker omlaag.
  2. Voeg de 25 g appelcider azijn toe en mix 5 sec/snelheid 5 met maatbeker. Doe het mengsel over in een schaaltje en zet apart.
  3. Doe, zonder de mengbeker te wassen, olijfolie, kaneel, kruidnagel, kardamon en steranijs in de mengbeker. Bevestig de vlinder en sauteer 5 min/120 graden/linksom/snelheid lepeltje zonder maatbeker.
  4. Voeg het uienmengsel toe en kook met vlinder 8 min/120 graden/linksom/snelheid lepeltje zonder mengbeker.
  5. Voeg de tomaten, zout, kurkuma, garam massala en kerriepoeder toe en kook met vlinder 20 min/120 graden/linksom/snelheid lepeltje zonder maatbeker. Plaats spatdeksel of kookmandje om spatten te voorkomen.
  6. Voeg de kip toe en kook met vlinder 11 min/100 graden/linksom/snelheid lepeltje lepeltje met maatbeker.
  7. Kook in een aparte pan de (basmati)rijst in ca. 10 minuten gaar, volgens aanwijzingen op de verpakking.
  8. Voeg als laatste de paprika en room aan de mengbeker toe en kook met vlinder 5 min/100 graden/linksom/snelheid lepeltje zonder maatbeker.
  9. Doe de saus over in een serveerschaal en garneer met koriander. Serveer de tikka masala met naan brood of rijst, de geurige basmati past er perfect bij.