• Thermomix kopen zodat je ook handig kan koken?
  • Demonstratie bij jou thuis (omgeving Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Amersfoort) boeken?
  • Demonstratie in onze kookstudio boeken?
  • Neem dan contact met ons op!
  • App of bel voor een afspraak 06-83527140

Naast Luikse wafels zijn Luikse balletjes het bekendste gerecht van de mooie stad Luik in de Ardennen. Je ziet ze op menukaarten staan onder de Franse naam Boulet Liegeois en wordt vaak gegeten als borrelhap. Als het ze serveert met een lekkere salade en rijst of friet heb je binnen een uur een lekkere avondmaaltijd op tafel staan.

Ingrediënten voor de balletjes

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 2 snufjes zout
  • 2 snufjes gemalen zwarte peper
  • 8 takjes verse peterselie, alleen de blaadjes
  • paneermeel
  • 1 ei

    Bereiding

    De balletjes

    1. Doe de knoflook en peterselie in de mengbeker en hak 5 sec/snelheid 5 en duw alles naar beneden met de spatel.
    2. Voeg het gehakt, het ei, paneermeel, peper en zout en paneermeel toe aan de mengbeker en meng 10 sec/snelheid 5.
    3. Doe het gehaktmengsel over in een andere schaal en spoel de mengbeker om.
    4. Maak van het gehakt  balletjes, reken op ca. 30-35 gr gehakt per balletje en leg deze balletjes in de varomaschaal
    5. Doe 1 liter warm water in de mengbeker en zet de varomaschaal op de mengbeker met deksel.
    6. Stoom de balletjes in 20 min/varoma/snelheid 1 gaar
    7. Controleer of de balletjes gaar zijn, indien gewenst kan je de tijd enkele minuten verlengen.

    Ingrediënten voor de saus

    Boulettes et sauce tomate

    • 300 g ui
    • 1 teentje knoflook
    • 2 takjes tijm
    • 20 g boter
    • 1 scheut balsamicoazijn
    • 2 eetlepels appelstroop
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 kippenbouillonblokje 
    • 100 g water
    • peterselie om te garneren

    Bereiding

    1. Ui fruiten volgens recept cookidoo en voeg ook de tijm toe
    2. Voeg aan de ui een scheetje balsamicoazijn toe en stoof 1 min/varoma/snelheid 0,5
    3. Voeg de knoflook, water, bouillon, laurierblaadjes en stroop toe en laat 10 min/100 graden/snelheid 0,5 koken zonder maatbeker
    4. Controleer of de ui gaar is, indien gewenst kan je de kooktijd enkele minuten verlengen.
    5. Giet de saus in een serveerschaal, voeg de balletjes toe en garneer met gehakte peterselie.