• Thermomix kopen zodat je ook handig kan koken?
  • Demonstratie bij jou thuis (omgeving Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Amersfoort) boeken?
  • Demonstratie in onze kookstudio boeken?
  • Neem dan contact met ons op!
  • App of bel voor een afspraak 06-83527140

Deze ovenschotel maken kost wat tijd, maar dan heb je ook wat! Wedden dat zelfs het laatste restje saus met een stukje chiabatta uit de schotel wordt gehaald? Melanzane alla parmigiana (vrij vertaald: aubergine met Parmezaanse kaas) is een van oorsprong Siciliaans gerecht. Omdat het maken van de melanzane enige tijd vergt is het een ideale  ovenschotel om van tevoren te maken op een moment dat je tijd hebt (max. een dag van tevoren). 's Avonds hoef je hem alleen nog maar in de oven te zetten. Vind je de smaak van aubergines misschien wat bitter? Lees dan de tip onderaan het recept. 

Ingrediënten

  • 100 g Parmezaanse kaas, in stukken van ca. 2 cm
  • 3 aubergines (ca. 900 g) 
  • 200 - 300 g mozzarella, in stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g ui, in vieren
  • 800 g tomaten passata (2 blikken tomatenblokjes kan ook, bv. die van Mutti)
  • 15 g olijfolie
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden 
  • verse basilicum blaadjes van 3-5 takjes
  • serveer met chiabatta en eventueel een groene salade

Bereiding

  1. Doe de Parmezaanse kaas in de mengbeker en maal 5 sec/snelheid 8. Doe over in een schaaltje en zet opzij
  2. Doe de 2 teentjes knoflook in de mengbeker en hak 2 sec/snelheid 8 en schuif met de spatel naar beneden. Voeg 15 g olijfolie toe en sauteer 2 min/120 graden/snelheid 2.
  3. Voeg 800 g tomaten passata, peper, suiker, oregano en Italiaanse kruiden toe en kook 18 min/120 graden/snelheid 2. Gebruik het spatdeksel of kookmandje om spetteren te voorkomen. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Bak in de tussentijd de aubergine schijven in delen in een pan met wat olijfolie. Bak de schijven ca. 2 minuten per kant zodat de aubergine bruin kleurt.
  5. Verwarm de oven op 180 graden.
  6. Schep een laagje tomatensaus in een ovenschaal en leg er een laag aubergine op. Bestrooi met een beetje Parmezaanse kaas en leg er een paar plakjes mozzarella op en scheur er wat blaadjes basilicum over.
  7. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje aubergine, mozzarella en basilicum. 
  8. Zet de ovenschaal in de oven, na circa 30 minuten zal de ovenschotel klaar zijn. Serveer met een groene salade en chiabatta om de saus op te dippen. 

Tip: de aubergine heeft van origine een bittere smaak vanwege de stof 'alkaloïden'. Veel recepten geven om die reden aan dat het goed is om de plakken aubergines te bestrooien met zout en vervolgens minimaal 30 minuten in een vergiet laten uitlekken. Daarna spoel je de aubergine af en dep je de schijven droog. Dit is best een tijdrovend klusje en eigenlijk is het tegenwoordig niet meer nodig. Aubergine hebben door de jaren heen een mildere smaak gekregen. Toch heeft een zoutbehandeling wel een ander voordeel want door de plakken aubergine in te wrijven met zout voordat je deze gaat bakken voorkom je spetters. Het zout trekt namelijk water uit de aubergines en zorgt tevens voor een stevige structuur waardoor de groente minder olijfolie absorbeert.