• Thermomix kopen zodat je ook handig kan koken?
  • Demonstratie bij jou thuis (omgeving Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Amersfoort) boeken?
  • Demonstratie in onze kookstudio boeken?
  • Neem dan contact met ons op!
  • App of bel voor een afspraak 06-83527140

Zutaten

Kartoffel-Kohlrabi-Gemüse duitse cookidoo

  • 4 Stängel Petersilie, abgezupft
  • 40 g Butter, in Stücken
  • 2 - 3 TL Zucker nach Geschmack
  • 500 g Kartoffeln, in Würfeln (1,5 cm)
  • 500 g Kohlrabi, in Würfeln (1,5 cm)
  • 140 g Sahne
  • 80 g Milch
  • 1 - 2 TL Gewürzpaste für Gemüsebrühe, selbst gemacht
    oder 1 Würfel Gemüsebrühe (für 0,5 l)
  • 1 TL Salz
  • Zubereitung

    1. Petersilie in den Mixtopf geben, 2 Sek./Stufe 8 zerkleinern und umfüllen.
    2. Butter und Zucker in den Mixtopf geben und 3 Min./100°C/Stufe 1 erhitzen.
    3. Kartoffeln, Kohlrabi, Sahne, Milch, Gewürzpaste und Salz zugeben und 10 Min./Varoma//Stufe garen, dann 10-15 Min./98°C//Stufe  garen (Garprobe machen).
    4. Zerkleinerte Petersilie zugeben, mit dem Spatel unterrühren, Kartoffel-Kohlrabi-Gemüse abschmecken und z.B. zu kurzgebratenem Fleisch servieren.

Wat is koolraap?

Koolraap is een groente die met name in de herfst en winter populair is. Maar wat is koolraap precies? De koolraap lijkt op de knolraap. Het zijn beide gladde knollen met een paarse gloed. Maar knolrapen, ook wel meiknollen of meirapen genoemd, zijn een stuk kleiner. Ook
de smaak is anders. De gegaarde koolraap heeft een diep oranje kleur en is dan ook een echte eyecatcher voor op tafel. Nu is de koolraap een beetje een vergeten groente, maar vroeger was dat wel anders. Koolrapen zijn goedkoop en stonden voor de oorlog dan ook vaak op tafel bij gezinnen die het niet breed hadden. Met de term armeluisvoedsel doe je deze groente echter tekort, want deze knol is enorm veelzijdig en lekker!

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als je de gemiddelde supermarkt binnenstapt, liggen de koolrapen al op je te wachten. Voor je er meteen eentje in je winkelwagentje stopt, is het slim om eerst even de kijken of jouw exemplaar hard aanvoelt. Is hij zacht geworden? Kies dan voor een andere. Dit geeft namelijk aan dat de knol vanbinnen al oud en droog is geworden. Zonde van je lekkere gerecht!

Hoe smaakt koolraap?

Nu we je vraag ‘Wat is koolraap?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Koolraap heeft een zoete, aardse smaak, een beetje richting biet.

 

Hoe kan je koolraap vervangen?

Vind je de smaak van knolselderij niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt koolraap vervangen door bijvoorbeeld pastinaak of knolselderij.