• Thermomix kopen zodat je ook handig kan koken?
  • Demonstratie bij jou thuis (omgeving Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Amersfoort) boeken?
  • Demonstratie in onze kookstudio boeken?
  • Neem dan contact met ons op!
  • App of bel voor een afspraak 06-83527140

Ingrediënten

  • 100 gram Zwitserse gruyèrekaas, in stukjes gesneden
  • 500 gram gele uien, gehalveerd
  • 30 gram olijfolie
  • 20 gram ongezouten boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 2 snufjes gemalen zwarte peper, extra naar smaak 
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 750 gram water
  • 150 gram droge witte wijn
  • 1 bouillonblokje, kip of rund, of 1 volle eetlepel zelfgemaakte bouillonpasta, kip of rund
  • 12 sneetjes stokbrood, liefst wat oudbakken 

Bereiding

  1. Doe de gruyèrekaas in de mengbeker en rasp 6 sec/snelheid 7. Doe over in een schaal en zet de geraspte kaas opzij.
  2. Doe uien, olijfolie, boter, zwarte peper in de mengbeker en hak 10 sec/snelheid 4. Sauteer vervolgens 10 min/120°C/linksom /snelheid 1 zonder maatbeker. Schraap met de spatel over de bodem van de mengbeker om de gekaramelliseerde ui los te maken.
  3. Voeg meel, de uitgeperste knoflook, Provençaalse kruiden en droge witte wijn, water en het blokje bouillon toe en meng dit alles 10 sec/linksom/snelheid 3, kook vervolgens 20 min/100°C/linksom/snelheid 1. Voeg specerijen naar smaak toe.
  4. Verwarm de ovengrill voor op 200°C.
  5. Giet de soep in de ovenvaste soepkommen, leg 2 sneetjes stokbrood bovenop de soep en bestrooi het geheel met de apart gehouden geraspte gruyèrekaas. Zet de soepkommen zo'n 5 minuten onder de grill totdat de kaas gesmolten en lichtbruin van kleur is. Als je geen ovenvaste soepkommen hebt kan je het stokbrood ook apart gratineren en later op de soep leggen.