• Thermomix kopen zodat je ook handig kan koken?
  • Demonstratie bij jou thuis (omgeving Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Amersfoort) boeken?
  • Demonstratie in onze kookstudio boeken?
  • Neem dan contact met ons op!
  • App of bel voor een afspraak 06-83527140

De vriezer, je beste vriend!

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 12:00

Je vriezer kan je beste vriend zijn als het gaat om het bewaren van voedsel en het voorkomen van voedselverspilling. Je zal versteld staan welke producten je allemaal kan invriezen. Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je in de vriezer hebt liggen zodat je dit op het juiste moment kan vinden en gebruiken, een lijstje maken dus!

Kan ik het invriezen ?

De belangrijkste stap om alles uit je vriezer te halen is om te weten wat je wel en wat je niet kunt invriezen. De kans is groot dat je vlak voor een vakantie voedsel hebt weggegooid terwijl je het perfect had kunnen invriezen zodat je het daarna gewoon weer kon gebruiken. Die halve liter melk bijvoorbeeld, of dat aangebroken zakje geraspte kaas.

Stop zoveel mogelijk in de vriezer voor na je vakantie. Niet alleen harde kaas maar natuurijk ook brood, cake, bouillon, die halve ui, koekjesdeeg, het restje rijst , fruit en groenten kan worden ingevroren. Sommige dingen kunnen zelfs beter in de vriezer worden bewaard dan in een pot op de plank, noten en zaden bijvoorbeeld. De houdbaarheid verleng je er enorm mee en de noten en zaden blijven ook lekker knapperig. Zelfs chips kan je invriezen om de houdbaarheid te verlengen.  

Er zijn echter ook dingen die je beter niet kunt invriezen. Dit geldt o.a. voor gekookte eieren, groene salades, verse tomaten, selderij, komkommer, mayonaise, roomkaas, gefrituurd voedsel en zachte kazen. De smaak en structuur van deze voedingsmiddelen gaat in de vriezer achteruit dus hiervoor geldt dat je het beter kan opeten zodra de vervaldatum in zicht is. 

 

Tip: heb altijd groenten in de vriezer 

Het is echt ideaal om altijd groenten in de vriezer te hebben, klaar voor gebruik als je snel een gezonde maaltijd wil bereiden. De beste manier om groenten in te vriezen is door ze eerst te blancheren of te stomen totdat ze voor ongeveer 50% gaar zijn. Stop ze vervolgens in luchtdichte diepvrieszakken om ze indien nodig te gebruiken. Broccoli, bloemkool, sperziebonen, erwten, maïs, wortelen, rode biet, spruitjes kunnen allemaal op deze manier worden ingevroren. Als je pompoen of zoete aardappel over hebt zou je ze ook kunnen stomen in de Varoma en vervolgens pureren en daarna invriezen. Je kan de puree vervolgens gebruiken in pastasauzen,

Het lijkt misschien tegenstrijdig maar niets is minder waar: een volle vriezer werkt efficiënter dan een lege. Het is dus niet alleen praktisch maar ook economisch om een goed gevulde vriezer te hebben. Je bespaart echt geld op elektriciteit als veel dingen bevroren zijn. Gebruik dat als een goed excuus om een ​​dubbele portie van je favoriete pastasauzen, ovenschotels, soepen of zelfs gekookte rijst te maken. De helft meteen opeten en de andere helft de vriezer in voor een volgende keer als je geen tijd en/of zin hebt om te koken.

Ideaal: ijsblokjes houders

Deze gebruik je niet alleen voor de gewone ijsblokjes, ze zijn ideale kleine bevroren porties van allerlei soorten lekkernijen om het koken gemakkelijker en efficiënter te maken. Een ijsblokje bouillon om toe te voegen aan soepen en stoofschotels, of om je pan tijdens het koken te blussen. Overgebleven wijn kan je ook prima invriezen als ijsblokje om te blussen of om in een pastasaus te verwerken. Avocado en yoghurt kan je als ijsblokje invriezen om snel te kunnen toevoegen aan een ontbijtsmoothie.

En wat dacht je van verse kruiden die het einde van de houdbaarheid naderen? Hak ze fijn en doe ze in de bakjes voor ijsblokjes, bedek ze met olie en je hebt de perfecte manier om verse kruiden aan elke maaltijd toe te voegen. Hetzelfde geldt voor het invriezen van verse knoflook en pesto. 

Belangrijk: label alles wat je invriest

Op het moment dat je iets invriest denk je echt wel te onthouden wat er in het doosje met de gele deksel zit maar als er een tijd overheen gaat blijkt je geheugen je toch in de steek te laten, herkenbaar?  Bespaar jezelf de ergernis van het zoeken in je vriezer en label alles met inhoud en datum van invriezen. Netjes en georganiseerd invriezen scheelt ook een hoop ergernis. Als je zakjes met saus, gehakt, etc. invriest kan je dit  het beste zo plat mogelijk doen door de zakjes een beetje te pletten zodat je ze kan stapelen. Dit houdt je vriezer overzichtelijk zodat je alles makkelijker terug kan vinden als je het nodig hebt.

Ben je echt georganiseerd ?

Dan is het een goede tip om een lijst te maken van wat er in de vriezer ligt. Ga een keer door je vriezer heen schrijf op wat er allemaal in ligt. Plak de lijst op en streep weg en voeg toe als je er iets uit haalt of toevoegt. Op deze manier weet je altijd wat je in voorraad hebt en voorkom je dat je weer een zak diepvrieserwtjes koopt terwijl je er al twee had liggen. Het kan je ook inspiratie geven bij de dagelijkse vraag 'wat eten we vandaag'? Een blik op de lijst kan je zomaar het antwoord geven!

Een laatste tip: verpak alles opnieuw voordat je het invriest

Als je vlees in de supermarkt koopt bevat de verpakking vaak overtollige lucht waardoor de producten er mooi uit blijven zien in het schap. Deze 'truc' geldt niet voor in de vriezer, in de vriezer zal het vlees door de overtollige lucht verbranden. Dit is niet alleen minder mooi om te zien maar zeker ook minder lekker om te eten waardoor je delen van bijvoorbeeld gehakt wat er niet meer mooi uitziet toch gaat weggooien. Het beste is om het vlees uit de v


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.