• Thermomix kopen zodat je ook handig kan koken?
  • Demonstratie bij jou thuis (omgeving Amsterdam, Utrecht, Hilversum, Amersfoort) boeken?
  • Demonstratie in onze kookstudio boeken?
  • Neem dan contact met ons op!
  • App of bel voor een afspraak 06-83527140

Waarom een tweede mengbeker handig is

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 16:33

Waarom ik toch voor een tweede mengbeker ben gegaan

Als je van plan bent een Thermomix te kopen is het misschien leuk om te weten dat er elke maand een andere actie is waarvan je gebruik kunt maken. De ene maand krijg je een jaar extra garantie, de andere maand heb je bijvoorbeeld de kans een tweede mengbeker te kopen voor 100 euro in plaats van de 249 euro die je er normaal gesproken voor neerlegt.

In de maand dat ik mijn Thermomix kocht was deze extra mengbeker actie er ook. Het leek me op dat moment totaal niet nodig om te doen, waarom zou je een tweede mengbeker willen, je kan er toch maar 1 tegelijk gebruiken? Ik heb de aanbieding dus maar aan me voorbij laten gaan.

Al vrij snel had ik er spijt van dat ik niet van het aanbod gebruik had gemaakt. Want nu wil ik die tweede mengbeker maar al te graag hebben. Waarom? Daar zal ik je mijn hoofdreden en een aantal andere vaak genoemde redenen voor geven.

Een voor gekruide gerechten, de andere voor zoete creaties.

Na een aantal keer een lekkere curry gemaakt te hebben viel het me op dat de deksel van de mengbeker, en dan voornamelijk de siliconen ring, de geur van knoflook, ui en kruiden bleef behouden. Ook na goed afwassen bleef je toch een beetje die geur aan de deksel en aan de maatbeker ruiken. Niet heel erg als je de Thermomix alleen voor hartige gerechten gebruikt.

Het wordt anders als je de Thermomix wil gebruiken voor bijvoorbeeld het bakken van een cake. Je wil echt niet dat je beslag de smaak van knoflook en kruiden van de curry van de dag ervoor overneemt. Nu heb ik dit zelf nog niet zo ervaren, maar na mijn spontaan gemaakte citroenlimonade kan ik me zo voorstellen dat dit zomaar het geval zou kunnen zijn. Want wat zeiden mijn kinderen toen ik hen de citroenlimonade gaf? 'Mam, de limonade smaakt naar knoflook'. En ze hadden gelijk... 

Dit is voor mij de hoofdreden om alsnog voor een tweede mengbeker te gaan, zeker omdat ik na veel hartige gerechten ook zoete gerechten wil gaan uitproberen met de Thermomix. Het lijkt me fijn een mengbeker voor gekruide gerechten te houden en een voor zoete gerechten.

Andere redenen die genoemd worden voor een tweede mengbeker

Een andere reden die ik tegenkwam voor de aanschaf van een tweede mengbeker is het stijf kloppen van eiwitten. Het is daarbij belangrijk dat je een ​​zeer schone, vetvrije en droge kom hebt. Het is natuurlijk heel fijn om dan een tweede mengbeker te kunnen gebruiken in plaats van het moeten afwassen en zorgvuldig afdrogen van de mengkom waar je bijvoorbeeld net amandelmeel in hebt gemalen. Het scheelt je gewoon tijd, het bakproces kan sneller doorgaan. Dit geldt ook wanneer je midden in een recept suiker of kruiden moet malen of kaas moet raspen, je kan dat snel even in de tweede mengbeker doen terwijl het recept dat je maakt in de andere mengbeker kan blijven zitten. Een tweede beker is ook handig als je net een stapje in het recept vergeten bent, bijvoorbeeld het cakebeslag zit in de mengbeker en je bent vergeten dat je eerst chocolade had moeten kleinmalen..

Echte bakkers onder de Thermomix bezitters noemen als voordeel van een tweede mengbeker dat ze het handig vinden om bijvoorbeeld brooddeeg in de mengbeker te laten rijzen. Een reserve mengbeker is dan fijn om door te kunnen gaan als je iets anders wilt bereiden. 

Soepliefhebbers vinden een tweede beker handig omdat ze een restje zelfgemaakte soep in de mengbeker in de koelkast bewaren. De volgende dag is het een kwestie van de mengbeker op de Thermomix te zetten en hem op te warmen met de opwarmfunctie.

Zelf was ik de mengbeker met de hand af, maar er zijn veel Thermomix bezitters die de mengbeker in de vaatwasser zetten. Zij vinden het hebben van een tweede beker om die reden handig want mocht de vaatwasser met mengbeker erin draaien en je besluit toch nog even ijs te willen maken als dessert...dan kan dat!  

Bovenstaande redenen zijn voor mij niet de aanleiding om een tweede beker te gaan maar ik kan me voorstellen dat het, als je er dan toch voor gaat, het Thermomix leven wat makkelijker maakt. 

Een aantal tips voor reiniging en onderhoud van de mengbeker

Nu we het toch over de mengbeker hebben hierbij een aantal tips hoe je hem het beste reinigt.

1) Hoe verwijder je de geur uit de Thermomix mengbeker?

Doe 1 liter water in de mengbeker en voeg daar 2 theelepels bicarbonaat (baking soda) en het sap van een citroen aan toe. Verwarm het dit 15 min/varoma/snelheid 3. De mengbeker in de vaatwasser zetten kan ook goed helpen om de geur er helemaal uit te krijgen. Ik raad je ook aan om, als je de beker niet gebruikt, de maatbeker niet op de deksel te plaatsen. Een open mengbeker/deksel kan beter 'ademen'. Tenslotte is het belangrijk de onderkant van de mengbeker goed af te drogen, de pinnen onder de mengbeker moeten droog zijn voordat je hem terugzet in de Thermomix.

2) Hoe verwijder je zoveel mogelijk de geur van de Thermomix deksel?

Maak de binnenkant van de deksel nat en wrijf de deksel en vooral de siliconen rand in met een ruime hoeveelheid bicarbonaat (baking soda). Laat gedurende 15 minuten inweken en spoel daarna af en laat de deksel omgekeerd opdrogen. Ook voor de deksel geldt dat je hem in de vaatwasser kan doen om geuren te voorkomen.

3) Is de deksel van de mengbeker verkleurd nadat je bijvoorbeeld een curry met kurkuma hebt gemaakt? Als je de deksel in de zon legt zal je zien dat hij na een tijdje zijn normale kleur weer terug krijgt. 

4) Hoe reinig je de messen?

De messen reinig je het beste door ze uit de mengbeker te halen en met een borsteltje schoon te maken. Een tandenborstel voldoet maar ook de borsteltjes die in de handel zijn voor het reinigen van babyflesjes zijn hiervoor ideaal. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.